Har man ett eller flera vapen säger lagen att man också måste ha ett vapenskåp att förvara dessa i. Man kan heller inte köpa vilket vapenskåp som helst utan det bör uppfylla en viss standard som även den regleras och bestämts av lagens långa arm. Oavsett om du nyligen har skaffat ditt första vapen eller om du är erfaren och på jakt efter ett nytt skåp kan det vara bra att bättra på sina kunskaper kring vad som faktiskt gäller.

Att välja vapenskåp

JaktBehöver man investera i ett vapenskåp bör man givetvis börja med att leta efter ett som lever upp till kraven. Att leta efter begagnade skåp, till exempel via annonssidor på nätet eller på loppis kan vara riskabelt, då äldre skåp inte alltid uppfyller den nya standarden. Ett godkänt skåp ska ha märkningen SS 3492 eller SSF 3492 – detta är minimum på standard men man kan också använda ett skåp med högre klassificering att förvara vapen i.

Saknas denna märkningen på skåpet måste det istället uppfylla vissa krav, bland annat följande:

  • Låset måste ha ett borrskydd
  • Skåpet måste bestå av minst 4 mm stålplåt
  • Det måste finnas intyg på skåpets klassificering

Andra saker att tänka på när man ska välja skåp är vilken storlek man behöver samt om man föredrar nyckel, – eller kodlås.

Placering

Placeringen av ett vapenskåp är av naturliga skäl också viktigt. Man rekommenderas vanligtvis att förvara vapen i den egna bostaden så att man har god uppsyn men det går även bra att ha det i till exempel garaget.

Är man ett helt jaktlag bestående av familjemedlemmar som planerar att köpa ett större vapenskåp ihop innebär det att alla utom den som har vapenskåpet hemma hos sig behöver söka tillstånd hos polisen. Det är dock få skäl som godtas vid ansökan, då man i första hand bör ha ett eget skåp att förvara sina vapen i. Undantag kan vara likt ovan nämnda, att man delar inom familjen.

Annat att tänka på

Ett vapenskåp kan behöva bultas fast i vägg eller golv och även här är det bra att vara förberedd innan köpet. Detta gäller för skåp som väger mindre än 150 kilo, så finns ingen lämplig väg eller golv att fästa skåpet i är det läge att välja ett tyngre skåp redan från början, så kan man hoppa över detta moment.

Bra att veta om vapenskåp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *