Om du aldrig tidigare har deltagit i ett cykellopp, behöver du träna upp såväl dina muskler som det kardiovaskulära systemet för den typ av tävling du kommer delta i. På Cykelvasan bildas lätt stora klungor så det kan vara en god idé att träna på att cykla i klunga. Du bör ta fram en träningsplan som hjälper dig att förbättra de områden du kan förbättra, som till exempel din form och din teknik, för att förbättra dina chanser till ett lyckat lopp. Här får du några tips som kan hjälpa dig med förberedelserna inför Cykelvasan.

Så förbereder du dig för Cykelvasan

Skaffa en karta över banan. När du känner till banan vet du vilken typ av cykling du kommer ägna dig åt, samt vilka tekniska kunskaper och vilken fysisk status du behöver ha för att genomföra loppet på bästa sätt. Förutom att bara titta på kartan bör du även undersöka andra aspekter av Cykelvasan. Titta till exempel på sluttiderna tillhörande cyklister på din skicklighetsnivå, för att försöka avgöra hur stor del av banan som är i uppförsbacke respektive nedförsbacke samt hur branta de är.

Köp en pulsmätare för att säkerställa att din träning motsvarar de påfrestningar du kommer utsätta kroppen för under loppet. Om du på förhand bestämmer vilket tempo du ska hålla på olika sektioner av banan, kommer du enklare kunna hålla rätt tempo på den stora dagen.

Provcykla Cykelvasan

Om du har möjlighet att provcykla banan bör du utnyttja den möjligheten. Du behöver inte cykla i det tempo du har tänkt cykla i under loppet, utan du vill bara få en bättre uppfattning av vad du har att förvänta dig av banan och vilka utmaningarna kommer att vara. Titta hur terrängen ser ut samt hur långa och branta uppförs- och nedförsbackarna är, så kan du försöka kopiera dessa förhållanden när du sedan tränar inför Cykelvasan.

Tänk på vilka växlar du använder och hur länge du cyklar på en viss växel. Använd din pulsmätare för att kontrollera vilken puls du har under träningsrundan. Om du inte har möjlighet att provcykla banan i förväg, bör du istället försöka skapa en liknande rutt i närheten av ditt hem och träna där.

Läs om fler tips inför förberedelser av cykelvasan.

Så förbereder du dig för Cykelvasan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *