Nybörjarmisstag att undvika som cyklist

Under våren och sommaren ger sig allt fler upp i cykelsadeln och ut på vägarna. Om du är en ovan cyklist räcker det inte alltid med att känna till de grundläggande trafikreglerna. Därför delar vi här med oss av några tips kring misstag som du bör undvika för att få en trevlig upplevelse på din cykel.

En cykel som inte passar din kropp

Om du känner smärta i framsidan av knät när du cyklar kan din sadel vara för låg. Genom att justera sadeln till en höjd där ditt knä är något böjt i bottenläget när du trampar på pedalen, då vevarmen är parallell med sadelröret, kan du undvika detta misstag. För att kontrollera detta bör du cykla med hälarna på pedalerna, och lossa skorna om du har klickpedaler. Du bör precis kunna behålla kontakten mellan skon och pedalen när pedalen befinner sig i bottenläget, utan att skjuta fram ditt bäcken.

Av samma anledningar som det är viktigt att sadeln, styret och andra delar av din cykel är korrekt inställda, är det viktigt att du inte köper en cykel med en felaktig passform. Hur väl din cykel passar dig är nämligen den viktigaste aspekten av cyklingen. Om passformen inte är bra kommer du inte kunna cykla särskilt länge utan att drabbas av smärta.

För att få till en bra passform är det viktigt att sadeln har rätt höjd och att styret har rätt position. Styrets höjd bör vara tillräckligt hög för att du ska kunna få en lätt böjning i knät när din fot befinner sig i bottenläget när du trampar på pedalerna. Dina armar och din överkropp bör ha en 45-gradig vinkel över cykeln.

Överdrivet bra utrustning

Som nybörjare behöver du inte de flashigaste cykelkläderna, cykelskor för klickpedaler eller den allra bästa cykeln som pengar kan köpa, det går lika bra med billiga cyklar. Bra utrustning kan visserligen förhöja nöjet, men finns det egentligen någonting bättre än att bränna förbi ett gäng nybörjare på fina cyklar med kolfiberramar när du själv sitter på en cykel av äldre modell? Det viktiga är att du ger dig ut och cyklar, eventuella uppgraderingar kan du fundera på i ett senare skede.

Nybörjarmisstag att undvika som cyklist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *