Det finns en mängd olika barncyklar på marknaden idag. Vissa är lite större och tyngre, medan andra är lite mindre och lättare. Förutom storlek och vikt finns en rad andra faktorer att ta hänsyn till när man ska köpa en barncykel. Inte minst är priset något som avgör vilken barncykel man faktiskt köper i slutändan. 

Något som kan förbättra eller försämra barnets cykelupplevelser rejält, är hur själva cockpiten är utformad. Hur nära är sadeln till styret? Vilken typ av handtag är det, och hur långt ut sträcker sig styret? Det här är kanske inte alltid någonting man tänker på. Snarare kan cykelns utseende vara avgörande för barnet, och kanske priset vara avgörande för dig som är förälder. Genom att tänka mer på cykelns utformning kan dock barnet vara mer nöjt med sin cykel under en lång tid framöver. 

Ofta absurda proportioner

När man tittar på en barncykel bör man se på den lite som en vuxencykel. Vissa förhållanden anses vara okej på en barncykel, men skulle aldrig finnas på en cykel för vuxna. Ett exempel på det är vikten; en cykel för en vuxen väger sällan mer än en fjärdedel av förarens vikt. När barn ska cykla är det inte ovanligt att cykeln väger hälften av vad de gör. Det här bäddar för en cykelupplevelse som inte riktigt är optimal. 

Större avstånd mellan styre och sadel att föredra

Ett annat exempel är just avståndet mellan styre och sadel. Vissa barncyklar är utformade så att barnet sitter väldigt tätt med kroppen mot styret. Det här är ganska vanligt, och förekommer främst på cyklar som även har ett kort avstånd mellan fram- och bakdäck. Satsa istället på en lite längre cykel, så att barnet slipper slå sina knän i styret vid svängar. Det här bäddar också för en naturligare övergång till nästkommande cyklar, där ett visst avstånd mellan sadel och styre är regel. 

Det här må innebära att man får betala lite mer för cykeln. En längre cykel kräver naturligtvis lite mer material för att tillverkas. I slutändan kan det dock vara värt det, då barnets upplevelse av cykeln blir betydligt bättre – och roligare. 

Avståndet mellan styre och sadel på en barncykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *